
פירוש המילה אגורפוביה הוא "פחד מהשוק" ( agora- שוק ביוונית) כלומר, פחד משהייה במקומות הומי אדם וצפופים. כ- 3%-6% מהאוכלוסייה סובלים מחרדה זו. היא נחשבת למגבילה והמורכבת ביותר מכל החרדות.
האגורפוביה היא פחד לא רציונלי , ולכן הסובלים מפוביה זו מצמצמים מאוד את פעילותם היומיומית. אנשים הסובלים מפוביה זו יימנעו למשל מהליכה לקניונים, מכניסה לחנויות ולמיסעדות , מהימצאות במרכז העיר ומשהייה במקומות סגורים (כגון:בתי קולנוע, מנהרות , מעליות, רכבות , אוטובוסים ומטוסים).
כך מתארת זאת דנה הסובלת מפוביה זאת, "אני זוכרת שהלכתי ברחוב ונכנסתי לקניון הומה אדם. פתאום , הכל מסביבי נראה לי מאיים. הרגשתי איך הפחד הולך וגואה בי. התקשיתי לנשום , חשתי מחנק עצום והתחלתי להזיע. את פעימות ליבי שמעתי בשל עוצמתו. כל מה שיכולתי לחשוב באותו רגע הצטמצם ל: איך אני מגיעה הביתה מפה במהירות האפשרית? מאז עברו כמה ימים , ועתה מרוב פחד אני לא מסוגלת לנסוע העירה , ולכן אני נשארת בבית. גם לחנויות שבמרכז העיר אני נמנעת מללכת , כיוון שיש שם הרבה אנשים"…
הבעיה היא החרדה מהמצבים (כאמור:קניונים, מרכזי בילוי, מרכז עיר וכד'), כיוון שכאשר נמצאים באותם המצבים – מרגישים לא טוב ונכנסים לחרדה שיקרה אסון.
המטרה היא להשתחרר מהחרדה לכל המצבים האלה בכדי לחיות חיים מלאים ונורמליים ללא מגבלות עקב החרדה. לשם כך יש לנקוט בכמה כיווני פעולה.
דרכי ההתמודדות עם אגורפוביה
שינוי דפוסי החשיבה הלקויים והמרתם בדפוסי חשיבה הגיוניים
האדם הסובל מפחד ממצבים ספציפיים או ממקומות פתוחים, מחזיק בתפיסת חשיבה כללית האומרת: "אני לא מסוגל להתמודד עם זה. זה קשה מידי עבורי". האמונה היא , שאין לא מה לעשות כנגד החרדה.
בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מזהים את העיוותים בחשיבה וממרים אותם בדפוסי חשיבה מציאותיים ופרופורציונליים.
שינוי דפוסי התנהגות המנעותיים והמרתם בדפוסי התנהגות של התמודדות
החרדה האוחזת בנו , היא הזעקת שווא. היא אמנם לא נעימה, אבל גם לא מסוכנת. לכן, הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם החרדה היא להיות אתה ,לחוות אותה – עד שהיא תחלוף. כלומר, על מנת לשוב ולתפקד כרגיל ולחוות איכות חיים טובה כמיקודם – עלינו לבצע חשיפות לאותם המצבים שמהם אנו מפחדים ושם לשהות. מדרג החשיפות יבנה מהקל אל הכבד. כאשר אנו חשים בטוחים לגמרי במדרגה מסויימת, נוכל לעבור למדרגה הבאה.
לימוד טכניקות של הרפיה גופנית
טכניקות מועילות מאוד כגון: נשימות עמוקות, הרפיית שרירים, הרפיה מותנית , דמיון מודרך ועוד. באמצעות טכניקות אלו , ניתן יהיה ללמוד לשלוט באותם סימפטומים פיזיולוגיים מהם סובלת דנה במקרה שהוצג להלן, ובאופן כללי לסובלים מאגורפוביה. שליטה בשיטות אלה, תגביר את מידת הביטחון שלך ביכולתך לשלוט בגופך ובנפשך.