
נטע, בת 28 , מנהלת פרויקטים במקצועה, נהגה ברכבה לפני כשנה כאשר לפתע הגיחה מולה מכונית והתנגשה בה בעוצמה רבה. למזלה נטע לא נפגעה פיזית , אך לקתה בחרדה ומאז האירוע חדלה לנהוג לגמרי. היא השתדלה להימנע מנהיגה והסתייעה בטרמפים, מוניות ואף תחבורה ציבורית. לאחר מספר חודשים נטע חשה שמצבה הולך ומתדרדר .בכל פעם שניסתה לנהוג ברכבה, מיד חשה פעימות לב מואצות, סחרחורת, הזעה בכפות הידיים וקוצר נשימה. מיד עלו מחשבות כגון: "אני לא מסוגלת לנהוג בלי חשש" ,"אני חוששת שאתחיל להזיע ולא יהיה לי אוויר" " אשאר מוגבלת כל חיי" ועוד ועוד.
נטע נמנעה מלנהוג במכוניתה כדי לא להתנסות ולהרגיש חרדה, אך ככל שתמנע יותר מההתמודדות עם הגורם המלחיץ, כך היא תעצים את הפחד, ותחושת הצורך בהימנעות שלה מהגורם המאיים תלך ותגבר. ההימנעות מהפוביה מביאה רק להקלה זמנית, אך מונעת מנטע מלהתמודד עם הגורם המפחיד. ההימנעות רק מנציחה את הפחד! כלומר, ככל שההימנעות מתעצמת, היא הופכת בסופו של דבר לפוביה.
תגובת החרדה של נטע מאופיינת ב:
- תסמינים פיזיים.
- מחשבות שליליות.
- התנהגות המנעותית.
אז מה עושים כדי להתמודד עם פוביית נהיגה?
הרפיה
ניתן להפחית את התופעות הפיזיולוגיות הקשורות למצבי הלחץ בעזרת הרפיה. ההרפיה מאטה את קצב הנשימה , מרפה את הסטרס שנוצר בשרירים, מורידה את הדופק ואת לחץ הדם, מקלה על הפרעות בשינה ומסייעת לחשיבה בהירה וצלולה יותר.
זיהוי ותיקון דפוסי חשיבה לקויים
אנשים הסובלים מפוביית נהיגה מאופיינים בדפוסי חשיבה שליליים המופיעים בכל פעם שהם נתקלים באירוע מאיים כלומר מצב נהיגה. דפוסי החשיבה השליליים הינם לא פרופורציונאליים ואף קטסטרופליים ואותם ניתן ורצוי להמיר בדפוסי חשיבה חיוביים והגיוניים יותר. כלומר, ניתן להחליף מחשבות שליליות במחשבות הגיוניות וחיוביות ולעצב מחדש את דרכי החשיבה . זאת באמצעות פירוש המצב/האירוע שבו אנו מצויים בצורה הגיונית יותר וחיובית יותר , כך נוכל לווסת את עוצמת החרדה ולהשתחרר ממנה.
חשיפות במציאות
המטרה העיקרית של החשיפות היא , לחשוף את האדם הסובל מהפוביה לגירוי ממנו הוא סובל באופן הדרגתי. לדוגמא במקרה של נטע : ניתן יהיה לערוך עבורה היררכיה של מצבים מאיימים מהקל לקשה כגון: כבישים מרכזיים בשכונה, כבישים מרכזיים בעיר, כבישים עמוסים, צמתים ראשיים, חושך. רק לאחר ביסוס הביטחון בשלב מסוים בהיררכיה , תעבור נטע לשלב הבא בדרגת הקושי וכך הלאה , עד לסיום כל השלבים בהיררכיה. החשיפות מאלצות את הסובל מהפוביה להתמודד ולהתעמת עם המצב המלחיץ בו הוא נמצא. כך, החרדה תלך ותתפוגג , כיוון שאותם התסריטים המפחידים מהם הוא נלחץ – לא יתממשו. במילים אחרות : אנשים הסובלים מפוביית נהיגה- כשיאלצו לחשוף עצמם לאירוע המאיים עליהם – סבלם יגמר!