
סקרים מראים כי כ15% – 20% מכלל האוכלוסייה סובלים מפוביית טיסה (חרדה מטיסות או פחד ממטוסים), אף כי סטטיסטית הטיסה עצמה נחשבת לבטוחה. הפחד מטיסה עלול לצוץ כבר ביציאה מהבית לכיוון שדה התעופה , בשדה התעופה עצמו, בעלייה על כבש המטוס, בעת סגירת הדלתות והפעלת המנועים ובעיקר בזמן המראת המטוס ונחיתתו.
החרדה מהטיסה יכולה להיגרם מחוויה אישית קשה ולא נעימה כמו: טיסה במזג אויר סוער או באירוע טיסה עם "כיסי אוויר" ( טורבולנציה ) קשים , וכמובן מהתנסות אישית במצב של כמעט תאונה או חלילה תאונה.
אנשים הסובלים מפובית טיסה עלולים לחוש תסמינים פיזיים כגון: כאבי בטן, פיק ברכיים, דפיקות לב מואצות, מתח בשרירים, תחושת חום מפושט בגוף ועוד.
אז מה עושים מיידית אם אתם פוחדים מטיסה? איך בכל זאת טסים לחופשה?
ניתן להפחית את התופעות הפיזיולוגיות הקשורות במצבי לחץ בעזרת הרפיה. טכניקות הרפייה יכולות להרגיע את האדם הסובל ולהפחית את הסימפטומים המלווים את המתח. אנשים שתרגלו טכניקות הרפיה שונות כגון: הרפייה שרירית מתקדמת, הרפייה נשימתית וכד' הצליחו להפחית באופן ניכר מצבי מתח וחרדות.
חשוב לזכור:
א. אין איבוד שליטה בזמן ההרפיה.
ב. אין צורך לבצע באופן מושלם את תרגילי ההרפיה.
ג. חשוב לבחור מילת קישור לתחושת הרוגע כגון: "שלווה" או "שקט" וכד'.
הכנתי עבורכם טיפ קטן להרפייה:
ובטווח הארוך יותר? כיצד יכול טיפול קוגניטיבי התנהגותי לבטל חרדת טיסה?
הטיפול ההתנהגותי יכלול חשיפה הדרגתית למצבים המפחידים במציאות (in-vivo )על פי היררכיה מהמצב הכי פחות מפחיד ועד המצב המפחיד ביותר. הכללים לביצוע החשיפה ההדרגתית:
- יש לבצע דירוג של המצבים/טריגרים המלחיצים מהקל אל הכבד תוך מתן ציון של דרגת המצוקה אותם אתם חשים מולם.
- לפני כל יציאה לשטח , עלינו לבצע הרפיה קצרה בבית. לפני שאנו מתמודדים עם ביצוע החשיפה עלינו להיות רפויים, זה יקל עלינו את ביצוע החשיפה ויגדיל את סיכויי הצלחתה.
- חשוב להיחשף לכל משימת חשיפה לפחות למשך 30 עד40 דקות , ולחזור ולבצען כמה שיותר. ככל שתבצעו חשיפות רבות יותר – כך תתגברו על הפחד מהר יותר! כך החרדה תיעלם וההתנהגות החדשה תהפוך להרגל.
הטיפול הקוגניטיבי יתרכז בדיבור הפנימי השלילי שלנו הכולל מחשבות כגון: "אני פוחד פחד מוות מטיסות. עדיף שלא אעלה כלל למטוס…אם אעלה למטוס , ברור לי שאאבד שליטה. המטוס עלול להתרסק, קראתי בדיוק בעיתון על התרסקות מטוס . אני לא אטוס עוד לעולם…כשדלתות המטוס נסגרות , אני מרגיש סגור וחנוק, וזו הרגשה נוראית. אם בעבודה ידרשו ממני לטוס ולייצג את החברה בחו"ל אני אסרב ואתפטר…" ועוד ועוד… החשיבה שמאפיינת פוביית טיסה היא לרוב קוטבית וקטסטרופלית. ממחקרים רבים עולה כי ניתן ניתן לשנות ולהחליף מחשבות שליליות במחשבות הגיוניות וחיוביות יותר ולעצב מחדש דרכי חשיבה נאותות. כך נוכל להקל על חרדתנו ולהשתחרר ממנה. לשם כך עלינו לבנות מחשבות מתוקנות .
השלבים לבניית מחשבות מתקנות:
- הכר והיה מודע למחשבות השליליות שלך.
- ערוך רישום מסודר של המחשבות השליליות.
- למד לזהות את עיוותי החשיבה האופייניים לך.
- תקן את המחשבות הלקויות או הדיבור הפנימי השלילי באמצעות ההיגיון.
במקרה של פוביית טיסה התיקון יהיה למשל: "הסיכויים שהמטוס ייפול בשעת ההמראה והנחיתה הם קלושים ביותר. מיליוני אנשים טסים בכל יום, אז למה שדווקא לי יקרה משהו? אמנם בטיסה ארגיש מתח, אך אוכל להתגבר על החרדות שלי. גם אם אכנס לפאניקה- שום אדם עוד לא מת מפאניקה! זה לא נעים אך לא יותר מזה. אני יודע שאני מסוגל להתמודד עם זה. אני יודע שאנשים רבים התמודדו עם פוביית טיסה והצליחו , אז גם אני אוכל."
אם אתם נמנעים מטיסה בגלל פחד או חרדה, אתם לא חייבים להמשיך. אפשר להשתחרר מזה ואני מזמינה אתכם ליצור עמי קשר לשיחת ייעוץ ראשונה ללא עלות.