
נסו להיזכר בפעם האחרונה בה בן/בת זוגכם העביר עליכם ביקורת. האם חשתם ממש לפני שכעסתם , אשמים? או מתוסכלים ? פגועים? אין ספק שרגשות אלו כואבים , ואז התפרצות הכעס בעצם משחררת חלק גדול מהכאב הרגשי או פיזי. כלומר, מאחורי הכעס המוחצן מסתתרים רגשות אחרים , מכאיבים יותר , שעימם קשה לנו להתמודד, כגון: תסכול, אשמה, צער, בושה , פחד ועוד.
אכן, הכעס מסייע בהפגת תחושת הכאב, אך זהו פתרון זמני בלבד המהווה מלכודת אליה רובנו נופלים. כעס פועל למשך זמן קצר בלבד. הרגשות הקשים כגון: אשמה, בושה וכד' שאנו מסתירים באמצעותו – תמיד יחזרו!
אנשים שנוטים להתפרצו4יות כעס הם בדרך כלל :
- חווים כאב פיזי או נפשי עז.
- חשים חוסרי אונים על כך שאינם מסוגלים למנוע את גורמי הכאב.
- כבר בגיל צעיר מאוד הם למדו והפנימו כי כעס הוא אמצעי להסתרת הכאב.
אז איך פועל המעגל השלילי בתקשורת הזוגיות?
בן/בת הזוג עלול לומר משהו שיעורר את הכאב (תחושת הבושה, האשמה , התסכול וכד').הפיתרון היחיד שעומד בפנינו במצב זה הוא זה שכבר שימש אותנו בעבר- הכעס.
תגובה זו אינה אפקטיבית, שכן בן/ת הזוג ייפגע ויתחיל לכעוס בעצמו. מצב זה מביא לנסיגה במערכת היחסים, התעלמות מהבעיה , מתיחת ביקורת והטחת האשמות זה בזה.
תגובות אלו רק גורמות לכאב נוסף, המצריך התפרצות נוספת שח כעס, וכך מעגל הכעס וההרס ימשיכו ויעמיקו את המשבר במערכת היחסים הזוגית. זהו כדור שלג שאינו נעצר!
לטווח הארוך – הכעס יוצר מעגל של סבל וכאב.
צעדי עשה ואל תעשה בעת כעס
- לשתוק- הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות כאשר גל הכעס מתחיל לעלות – הוא לשתוק. אל תאמרו דבר ואף הימנעו מהערות המוזנות מכעס.
- התרחקו פיזית מבן/ת הזוג לרגע- אמרו "רק רגע, אני צריך/ה לחשוב על זה".
- החזירו לעצמכם שליטה- במהלך הפסקה זו בשיחה , הזכירו לעצמכם שהכעס אותו אתם חשים כרגע, אינו חייב לשלוט בכם.
- נשמו נשימות עמוקות (סרעפתיות)- באמצעות מתיחת הסרעפת והבטן , נשלח מסר מרגיע למרכזים הרגשיים של המוח שאומר: " הכל בסדר".
- חזרו לשיחה – לאחר שתזהו לפחות רגש אחד שהודחק והוסתר מאחורי הכעס (כאב, תסכול, בושה, ייאוש) , ותארו לבן/ת זוגכם את הרגש המוסתר אותו גיליתם כעת – ולא את הכעס.
- התרכזו בסיטואציה הנוכחית – התמודדו עמה ,ואל תזכירו אירועים מכאיבים מהעבר.
- הימנעו מחשיבה שלילית על בן/ת הזוג –הפסיקו לחשוב כמה בן זוגכם פוגע או טועה. גישה זו רק תמשיך ותחזק את הכעס וכתוצאה מכך, היכולת להירגע תקטן, עד שתעלם לחלוטין.
- חישבו מחשבות מרגיעות – כך תפחיתו את גל הכעס.
- 9חברו לכם משפטי חיזוק ותמיכה אישיים – אשר יחזקו אתכם ברגעי המשבר וכש'גל הכעס' בעיצומו ויהוו מעין מנטרות.
- זכרו!- הרצון להעניש את האדם שהכאיב לנו הוא אינסטינקטיבי ומתחזק בעקבות האמונה הרווחת , שנקמה תעזור לנו להרגיש טוב יותר. אבל – זהו רק מיתוס.