
העולם שלנו הוא עולם מתקדם שבו רובנו עסוקים כל היום בעבודה, ילדים, טיפול בבית ועוד משימות. לעתים אנחנו שוכחים לעצור רגע ולחשוב למה אנחנו עושים את כל זה? מה איתנו? האם אנחנו מסופקים? האם טוב לנו? האם עם כל ההתקדמות המואצת הזו אנחנו בכלל מאושרים? לעתים קרובות הפתרון הוא לצאת לחופשה קצרה, טיול , לעשות קצת ספורט כדי לשפר את מצב הרוח. לעתים נדרש יותר מזה. אם עניתם על השאלות הללו בשלילה, הרי שייתכן שאתם צריכים קצת יותר מחופשה קצרה שתפיג את המתח.
מתי צריך לבצע טיפול קוגניטיבי ?
לשם כך מומלץ לבחון את הדברים בצורה מעט מעמיקה יותר. אחת הדרכים הטובות לעשות זאת היא לרדת למעמקי הנפש ובצע טיפול קוגניטיבי. טיפול קוגניטיבי הוא טיפול פסיכולוגי שבוחן את דפוסי החשיבה ואת דפוסי ההתנהגות שלנו. המטרה של טיפול קוגניטיבי היא להביא לשינוי רגשי והתנהגותי. בשונה מהטיפול ההתנהגותי למשל שבוחן את ההתנהגות שנגרמת כתוצאה מדפוסי החשיבה הללו ומתמקד בה, הטיפול הקוגניטיבי שם את מירב הדגש על הפן החשיבתי בהתייחס לתהליכים הפנימיים שעוברים על הנפש.
על הגישה
מטפלים שמטפלים בגישה הקוגניטיבית דוגלים בתפיסה כי אנחנו נעים במעגלי חשיבה דומים שגורמים לנו לדפוסי חשיבה מקובעים. התפיסה היא כי שינוי של מעגלי החשיבה הקבועים שלנו יכולה להביא לשינוי התנהגותי. משום כך השילוב בין טיפול קוגניטיבי ובין טיפול התנהגותי נחשב מוצלח במיוחד ומטפלים רבים נוהגים לשלב בין שתי הגישות. טיפול זה מתאים לכל שכבות הגילאים, מילד ועד קשיש והוא נמצא כמוצלח בטיפול פרטני, קבוצתי, זוגי ומשפחתי.
מה דורש הטיפול?
הטיפול דורש עבודה של המטופל מעבר לשעות הטיפול וביצוע מטלות שונות כמו : רישום של המחשבות והרגשות שעולים בסיטואציות שונות וכן עריכת רישום של תגובותיו במצבים שונים בשגרת החיים אשר גורמים לו למצוקה/לחץ. מעבר לכך נדרש המטופל לבצע מטלות התנהגותיות מובהקות כגון:חשיפות, תרגול מיומנויות שנלמדות וכד'. כל אלה נועדו לאפשר למטופל לעקוב אחר ההתקדמות שלו בתוך הטיפול. היתרון הבולט של טיפול כזה הוא שהוא קצר מועד ומכוון מטרה.
לסיכום
בכל מקרה בין אם בחרתם בטיפול התנהגותי, קוגניטיבי או בשילוב ביניהם, חשוב לעצור ולבדוק את הדברים ביניכם ובין עצמכם. אם אתם חשים לא מאושרים ולא מסופקים דעו שיש כיום מגוון שיטות גם בתוך הפסיכולוגיה וגם מחוצה לה שמטרתן לאפשר לנו להתמודד עם תהליכים רגשיים מורכבים.