
תחום הפסיכולוגיה הוא תחום שמשתנה ומתפתח בשנים האחרונות. העלייה ברמת החיים שהביאה עמה גם עלייה ברמת המתח הגבירה את הצורך עבור רבים להתמודד עם מתחים יום יומיים ולכן רבים מוצאים את עצמם בדרך אל ספת הפסיכולוג. ספת הפסיכולוג הפכה ביטוי נדוש שמתאר מצב שבו מטפל יושב מול מטופל, שואל שאלות על העבר ומנסה לעזור לו להתמודד עם נפשו. כיום המצב הוא שונה למדי .שיטות שונות וחדשות נכנסו לתחום הטיפולי וספת הפסיכולוג מוצאת את עצמה פעמים רבות לא רלוונטית.
לכל אדם שיטה
כיום ניתן למצוא שיטת טיפול שתתאים לכל אחד ולכל בעיה. טיפול בסיוע בעלי חיים, טיפול רגשי, טיפול בדרמה, טיפול בכתיבה ועוד שיטות חדשות מוצאות את דרכן אל נפשו של האדם, הכל במטרה להקל ולשפר את איכות החיים שלנו. שיטת טיפול חדשה יחסית שהפכה בשנים האחרונות מבוקשת למדי בתחום הטיפולי היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי משלב בין שתי גישות. הגישה הקוגניטיבית שרואה בחוויה האנושית שילוב של מחשבות ורגשות שחוזרים על עצמם ומניעים את האדם לפעול בעולם.
ההתנהגותית
ולעומתה הגישה ההתנהגותית רואה בחוויה האנושית רצף של התנהגויות שחוזרות על עצמן ולעיתים מטיבות ולעיתים פוגעות באיכות חייו של האדם. הגישה הקוגניטיבי רואה בשינוי דפוסי החשיבה מפתח לשינוי התנהגותי ואילו הגישה ההתנהגותית רואה בשינוי ההתנהגות מפתח לשיפור איכות חייו של המטופל. שילוב בין שתי הגישות הוליד אפוא את הגישה של טיפול קוגניטיבי התנהגותי.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נבדק ונמצא יעיל לטיפול בהפרעות קשב, טראומה, חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה ועוד הפרעות שונות. הטיפול דורש מעורבות של המטופל ובדרך כלל הוא קצר מועד ומכוון מטרה. המטופל מעורב בתהליך בדרך של רישום התנהגויות שונות ורגשות שעלו בו בעקבותיהן וכך הוא יכול לקחת חלק אקטיבי בטיפול וללמוד על השיפור במהלכו.
לסיכום
כך או כך, בין אם בחרו בגישה כזו על פני גישה אחרת, הפסיכולוגיה מציעה כיום קשת רחבה של גישות ושיטות שונות כך שכל אדם יכול למצוא את הדרך המתאימה לו במסע לעבר נפשו. תחומים שונים כמו קבלה, בודהיזם ותורות מהמזרח מצאו את דרכן אל הפסיכולוגיה ולכן היא נמצאת בתהליך שינוי אמיתי ומפתיע.