
המאה ה-21 הביאה עמה לא רק מתח רב ותחרותיות לחיינו שגורמים לרובנו להשקיע יותר שעות בעבודה ופחות שעות בבית, אלא גם הביאה מודעות הולכת וגוברת לצורך בביצוע טיפולים פסיכולוגיים. העלייה ברמת החיים, העלייה ברמת ההכנסה וכמובן העובדה שרובנו נמצאים במתח רוב שעות היום בין אם בעבודה, בין אם בפקקים ובין אם בהתמודדות עם בעיות משמעת בבית הביאו לכך שמשפחות רבות פונות לקבלת טיפול משפחתי.
מה בתחום?
התחום הטיפולי כולל כיום מגוון רחב של גישות ותפיסות והטיפול נעשה באמצעות פלטפורמות שונות. טיפול בסיוע בעלי חיים, טיפול בדרמה, טיפול בכתיבה ועוד סוגי טיפול נועדו לכל מי שמעוניין לקבל טיפול משפחתי או טיפול פרטני למצוא את שיטת הטיפול שתתאים לו. שיטות הטיפול המגוונות וכמות הידע הרבה שנצברה עם השנים מביאה כיום לגישות חדשניות שבהן ניתן לקבל טיפול משפחתי או פרטני.
לא כמו בעבר
חלפו הימים שבהם טיפול משפחתי היה מנוהל על ידי פסיכולוג חמור סבר ששואל את אותן שאלות כל הזמן. כיום התחום הטיפולי נוגע בתחומים נושקים ובנישות מקבילות ולכן הוא הפך יעיל ונגיש עבור הרבה יותר אנשים. תפיסת המשפחה בתרבות המערבית עברה אף היא תמורות רבות לאורך השנים. השינויים הללו נובעים ממספר גורמים: העלייה בתוחלת החיים, התפתחויות טכנולוגיות, ריבוי חשיפה תקשורתית, קידום ערכים ליברליים ועוד ועוד סיבות שונות.
העידן המודרני
החיים המודרניים שכוללים שפע רב, צריכה אובססיבית, קצב מהיר, תחרותיות ומתח טומנים בחובם אתגרים מרובים לתא המשפחתי העדין כל כך ולכן אין פלא כי בעידן המודרני יותר ויותר משפחות פונות לקבלת טיפול במסגרת משפחתית. לא רק מקרים קיצוניים כמו אלימות במשפחה או בעיות רגשיות קשות דורשות קיום טיפול במסגרת משפחתית. לעתים קרובות דווקא בעיות קלות שנחשבות מינוריות במיוחד גורמות למשפחות להגיע לטיפול מתוך ההבנה כי טיפול כזה עשוי במידה רבה לשפר את איכות החיים המשפחתית.
התיאוריות
הטיפול המשפחתי מבוסס על תיאוריות שונות מתחום הפסיכולוגיה שמטרתן לבחון את תפקודו של האדם בתוך התא המשפחתי תוך הבנה כי תפקודו הוא חלק בלתי נפרד ממהלכים רגשיים ודינאמיים שמתרחשים כל העת בין בני המשפחה. הטיפול המשפחתי יכול להיות טיפול קצר מועד או ארוך מועד, ממוקד מטרה או רחב יותר והוא יכול לשלב בין גישות שונות, בהתאם לתא המשפחתי הספציפי ומאפייניו הוא.