
הצורך לאהוב ולהרגיש נאהבים ומוערכים מוטמעים בנו בני האדם בצורה משמעותית. בני האדם הם יצורים חברתיים מטבעם, ולכן הרגשה כי מישהו מעריך ואוהב אותנו היא משמעותית וחיונית יצירת דימוי עצמי גבוה בעיניי עצמנו ובעיניי הזולת. דימוי עצמי נמוך גורם לאדם לחוש חוסר ביטחון , ואנשים שסובלים מדימוי עצמי נמוך נוהגים להסתובב בעולם בתחושת ריקנות,חוסר אמונה בעצמם,תחושת חוסר מסוגלות , כעדר הם תרים ומחפשים אחרי אישורים חיצוניים והכרה. אנשים כאלה מחפשים כל הזמן הוכחות וחיזוקים לעובדת היותם נאהבים מה שגורם לחוסר שקט נפשי שמקשה על השהות עימם.
על מה זה משפיע?
היכולת ליצור קשרים חברתיים היא נמוכה יותר בקרב אנשים בעלי דימוי עצמי נמוך לעומת אנשים בעלי דימוי עצמי גבוה. הם נוטים להיות בעלי קושי לתת אמון בזולת ומערכות היחסים שלהם הן יותר אמביוולנטיות ומורכבות. חשוב לדעת כי דימוי עצמי נמוך הוא לא בעיה של אנשים מפונקים. במקרים קיצוניים מדובר בהפרעה שגורמת למערוכת היחסים השל האדם להיות לא תקינות ואפילו בעלות אופי מזיק כלפי האדם וכלפי סביבתו.
המחקרים
מחקרים שבחנו את הדימוי העצמי ואת השפעתו על הקשרים הבינאישיים והאישיים מצביעים על כך שבי אדם מאמינים כי הסביבה רואה אותם באותו האופן שבו הם רואים את עצמם. מסיבה זו ניתן להבין כי אנשים שהם בעלי דימוי עצמי נמוך מתקשים להאמין כי הסביבה רואה אותם באופן חיובי. אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה, מטבע הדברים, נוטים להיות פחות בטוחים שהאחרים רואים אותם באור חיובי. בנוסף, הם נוטים לראות את המציאות דרך משקפיים שליליות ולכם הם בעלי השקפת עולם פסימית למדי.
השקפת העולם
יתר על כן, התחושות הללו והשקפת העלם הפסימית גורמת לאנשים בלעי דימוי עצמי נמוך לפתח הפרעות חרדתיות,וכן יתכנו תגובות אלימות ותוקפניות כלפי הסביבה עד למצב של הסתגרות. המצב המתואר כאן מוליד מציאות שבה באמת לסביבה קשה לשהות במחיצת אנשים כאלה ולכן הם מקבלים פעם אחר פעם אישור לדימוי העצמי הנמוך או השלילי שלהם, מה שמעמיק את חוסר האמון בסביבה ואת תחושת התסכול שמתלווה אליה.
טיפול
בכל מקרה דימוי עצמי מוך הוא הפרעה שניתן לטפל בה ומוטב להתחיל מוקדם ככל שניתן. חשוב לדעת שלפסיכולוגיה כלים משמעותיים לטיפול בבעיה עד מתן מזור מלא במרבית המקרים.