גורמים וסממנים
דימוי עצמי נמוך קשור לבעיות נפשיות רבות, אשר יכולות להזין האחת את השנייה כמו מעגל קסמים. ככל שתשקע בדיכאון או בחרדה כך הסיכוי שההערכה שלך לגבי עצמך ולגבי יכולותיך תהיה נמוכה יותר, ככל שתמנע מלעסוק בפעילויות שעשויות לסייע לך בבניית הדימוי העצמי שלך ותלך אל עבר הדיכאון או החרדה כך גם הדימוי העצמי שלך ידרדר לו לאיטו. גם אם לא אובחנת כמי שסובל ממחלת נפש או הפרעה נפשית, אתה עתיד להכיר בהשפעה של אופן ההערכה העצמית שלך על מצבי הרוח והעצבים שלך.
מרבית המחקרים על דימוי עצמי נמוך, נעשו על ידי פסיכולוגים והטיפול המובטח ביותר שנמצא מבחינת התוצאות שהתקבלו לאחריו היה טיפול התנהגותי קוגניטיבי, תהליך אשר אמור לסייע לך להבין כיצד אתה חושב, כיצד אתה מתקשר עם הסביבה, כיצד אתה מרגיש וכתוצאה מכך כיצד אתה פועל באופן מעשי.
חוויות מוקדמות מהעבר
מרבית הגורמים שהביאו אדם מסוים להיות בעל דימוי עצמי נמוך נובעים מחוויות או מניסיון העבר המוקדם, שיכול גם להיות מזוהה עם גילאי ההתבגרות, גורמים כמו כישלון במשימה מוערכת מאד, או במקרים טרגיים יותר להיות נתון באופן מתמיד תחת ביקורת נוקשה במיוחד, או מצוי בסביבה בה האנשים אינם מעריכים אותך. הכרה זו היא מאד חשובה ועשויה להיות מועילה תוך כדי הסתכלות בפרספקטיבה רחבה ומציאותית יותר על חוויות שקרו בעבר. אבל התעכבויות עלולות רק להחמיר את המצב וכן את הדימוי העצמי.
אמונות יסוד
ברגע שלחוויות העבר ניתנה פרשנות, והמשמעות שלהן אומצה אל הלב בצורה מעמיקה, כאחת מאמונות היסוד שלך ביחס לעצמך, בדרך כלל דבר העשוי לכלול את אוזלת ידך הכללית, אתה עתיד לתרגם את כל זה לסדרה של הנחות והשערות על האופן שבו אתה תיכשל בהתמודדות עם מצבים מסוימים.
הטריגר של ההנחות
כל אחת מההנחות הללו באשר לכישלון בהתמודדויות, היא כמו מלכודת קטנה הממתינה לשעת כושר שיעורר הטריגר הנכון, בדרך כלל הטריגר הזה יהיה בצורת החוויות הבלתי נעימות שזכורות לך מהעבר. ברגע שתיתפס במלכודת, אתה באופן מיידי תחשוב על הגרוע מכל עם כל הרגשות והתחושות הנלוות לכך ובין השאר גם חרדה לחץ ומתח.