מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT – Cognitive Behavioral Therapy)?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול פסיכולוגי קצר מועד וממוקד מטרה.הטיפול מבוסס על שילוב של רעיונות מהטיפול ההתנהגותי והטיפול הקוגניטיבי.
*הטיפול הקוגניטיבי מבוסס על ההנחה שדפוסי החשיבה שלנו משפיעים על עולמינו הרגשי ועל התנהגותנו.כל אדם יגיב אחרת כלפי המציאות בהתאם לפירוש והמשמעות שהוא נותן לה. מאותו הפירוש האישי ינבעו רגשותיו, מסקנותיו וקווי הפעולה שינקוט.
הטיפול הקוגניטיבי מניח כי על מנת ליצור שינוי אצל המטופל יש צורך בשינוי בתפישת המציאות. לפיכך,הטיפול הקוגניטיבי יתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה הלקויים והפרשנויות הגורמות מצוקה, והמרתם בדפוסי חשיבה סתגלניים ומציאותיים יותר.
בשונה מהטיפול ההתנהגותי, הטיפול הקוגניטיבי שם דגש על התהליכים הפנימיים של המטופל, ולא על ההתנהגות בלבד.
הטיפול ההתנהגותי מניח שהבעיות הרגשיות הנוכחיות מהן סובל המטופל נובעות מדפוסי התנהגות או הרגלים לא יעילים ואף מזיקים שנלמדו במהלך חייו.
מטרת הטיפול היא שינוי דפוסי התנהגות מזיקים או בלתי מסתגלים שמשמרים חרדה, דיכאון או בעיות אחרות תוך שימוש בעקרונות התנהגותיים. לדוגמא: התנהגות נפוצה היא הימנעות ממצבים העלולים לגרום לחרדה.הימנעות מובילה להגבלות בחיי היומיום. טיפול בהימנעות נעשה באמצעות חשיפה, שבמסגרתה המטופל נחשף בהדרגה למצבים הגורמים לו לחרדה, ולומד לשלוט בה ולהתמודד עם מצבים אלה.
* טיפול קוגניטיבי התנהגותי הפך בשנים האחרונות לטיפול הפסיכולוגי המועדף בחרדות, פוסט-טראומה (PTSD), דיכאון, והפרעה טורדנית כפייתית (OCD).
יעילותו של טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכחה במחקרים רבים!
*לרוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא קצר טווח (14-18 פגישות) וממוקד בבעיה ספציפית.
הפגישות נערכות בין פעם לפעמיים בשבוע ונמשכות כ-50 דקות.
כיצד שיטת CBT עובדת?
תכופות אנו נוטים ל'הטיות חשיבה' כגון: 'חשיבה בשחור/לבן ("אם אני לא מושלם או מבריק, פירוש הדבר שאני כישלון וטיפש"), או 'הכללת יתר' ("אף אחד לא אוהב אותי") ,או חשיבת 'חייב/צריך' ("אני צריך להיות המאהב/החבר/ההורה /בן הזוג המושלם") ועוד. במהלך הטיפול המטופל לומד לזהות ולבחון מחדש הנחות יסוד ופרשנויות שגויות ולשנותן. מאחר והמטופל מכיר את עצמו יותר טוב מכל אדם אחר, הוא הופך בהדרגה למומחה באמצעות מעקב אחר מחשבותיו האוטומטיות ותיעודן. בהדרגה הוא ילמד להפעיל חשיבה מאוזנת ומציאותית במקום חשיבה אוטומטית ולקוייה. באמצעות כלי חשיבה חדשים מפעיל המטופל תהליכי חשיבה מודעים ותגובות שקולות לאירועי חייו.
בטיפול מתאפשר למטופל להתמודד עם אותן הבעיות אשר משבשות את מהלך חייו כגון: דיכאון, חרדה, וכד'. זאת, באמצעות התנסות בפעולות שמהן הוא נמנע מאחר והן מהוות עבורו איום. חשיפה הדרגתית ומבוקרת לגורמי האיום, יגרמו למטופל למיתון משמעותי של הרגישות לאיום.
על פי רוב המטופל ילמד לשלוט בחרדות ולהתמודד עם מצבים אלו ותיפסק ההתנהגות הנמנעת בה נקט עד כה מול האובייקט שעורר את החרדה ויצר תקיעות בחייו.
השילוב בין הכלים הקוגניטיביים והכלים ההתנהגותיים מאפשר למטופל העובר טיפול קוגניטיבי התנהגותי ליצור את השינוי המתבקש תוך תקופה קצרה.
בתחילת הטיפול המטפל/ת מוביל/ה את הטיפול, בהדרגה, ככל שהטיפול מתקדם, המטופל לומד להשתמש בכלים אלו והאחריות לתהליך עוברת אליו.
המטרה הסופית בטיפול היא שהמטופל יעשה שימוש עצמאי בכלים אותם רכש והטמיע במהלך הטיפול- בחייו האישיים לרווחתו.