יחסים מורכבים בין נערים מתבגרים להוריהם
אם בעבר תקופת ההתבגרות החלה בגיל ארבע עשרה או שלוש עשרה, כיום ניתן לראות כיצד תקופה זו נותנת אותותיה גם בגילאים מוקדמים הרבה יותר. מדובר בתקופה קשה ומורכבת ולא רק עבור הנער אלא עבור כל בני המשפחה אשר נאלצים ונדרשים להתמודד עם שינויים שהתחילו לבוא לידי ביטוי בגופו והמשיכו לשינויים במצבי הרוח ובאופן ההתנהגות הכללי של הנער בתקופת ההתבגרות.
שינויים נפשיים וגופניים במהלך ההתבגרות של הנער
במהלך תקופת ההתבגרות הנער מתמודד גם עם שינויים גופניים, כאמור, וגם עם שינויים הקשורים למיניות שלו, אשר לא אחת הוא מתקשה מאד להכילם בצורה נכונה. כאשר מדובר בנערים שחונכו וגדלו במשפחות דתיות או מסורתיות, שינויים אלו אצל הנער יתנגשו עם כמה מן הערכים החברתיים והמשפחתיים אשר על פיהם חונך הנער.
נערים המצויים בתקופת ההתבגרות, ולא ממש משנה על איזה סוג של אוכלוסייה מדובר, מחפשים באופן שיטתי פידבקים ומשובים חיוביים מסביבתם החברתית וכן מהמעגל המשפחתי שלהם. נערים אלו מחפשים אחר הזהות העצמית שלהם, לעתים באופן מודע ולעתים גם לא, הם מבקשים לבדוק את הגבולות, ומשך הזמן הזה מלווה בהמון מתחים וחרדות, תחושה של בלבול נוראית ובכלל מה שכיום ניתן לכנות בשם, מרד נעורים.
מדוע הבעיות מתעוררות בקרב כל בני המשפחה, והאם נדרש טיפול משפחתי ?
לעתים ההורים אינם מודעים כלל למצבו של הנער המתבגר ולשינויים שמתחוללים בנפשו ובגופו, וכתוצאה מכך הם חושבים שהוא פורק כל עול, מבקרים אותו ומטיחים בו אשמה תוך כדי שהם מגבילים את מרחב פעולתו והתנסויותיו במטרה לפתח סגנון חיים עצמאי.
במסגרת של טיפול משפחתי יינתן לכל אחד מבני המשפחה מקום בו הוא יוכל לבטא את תחושותיו וקשייו, חששותיו, רצונותיו ואמונותיו תוך כדי שהוא ינסה להתמודד איתם בהבנה ולקבל אותם בברכה. כאמור, גיל ההתבגרות מלווה ברצון מתמיד למרוד ולבדוק עד היכן ניתן למתוח את הגבולות. גורמים אלו מעוררים וויכוחים בין הנערים להוריהם, טיפול משפחתי יסייע לנער להסביר את תחושותיו בפני הוריו, וכן יסייע להורים להבין את הקשיים שעמם נאלץ להתמודד בנם.